Politika je 24. septembra 2014. godine objavila u rubrici Među nama:


U Politici je 11. septembra objavljeno pismo gospodina Koste Velimirovića.
U lečenju bubrežnih bolesnika u Srbiji zaista ima mnogo problema. Osim navedenog problema sa Pravilnicima i ograničavanjem kvaliteta dijalize, želimo da javnosti ukažemo i na mnoge druge, takođe velike probleme.
 
Zbog nedovoljnog broja mašina za dijalizu i prevelikog broja bolesnika u mnogim dijaliznim centrima tretmani se obavljaju u tri smene u toku jednog dana. Tako se radi u Kliničkom centru Srbije, Kliničko bolničkim centrima Zvezdara, Zemun, Niš, u bolnici u Ćupriji itd. Mnogi centri nemaju vaskularnu hirurgiju i imaju velike probleme sa vaskularnim pristupima za dijalizu bez kojih nije moguća dijaliza. Tu su i veliki problemi sa prostorom, osobljem. Ima dosta centara koji nemaju nefrologa, pa čak ni internistu.
 
Zato apelujemo da se uradi sve što je potrebno da se tretman dijaliznih bolesnika u Srbiji poboljša.
 
Mislimo da je neophodno da Ministarstvo zdravlja dobije koordinatora za dijalizu. To bi bio vrhunski stručnjak, doktor koji se ozbiljno bavi dijalizom, a koji ne bi bio stalno zaposlen u Ministarstvu a koji bi učestvovao u donošenju bitnih odluka za dijalizu.
 
Neophodno je da se poboljšaju prostorni uslovi za tretman dijalizom, da se postojeći centri opreme opremom koja je propisana pravilnicima, a koji u stvarnosti ne postoje.
 
Neophodno je bitno poboljšati kadar u dijaliznim centrima tako da ima više doktora subspecijalista nefrologa ili bar internista. Neki manji centri rade i bez doktora, a „pokrivaju“ ih doktori koji fizički nisu u dijaliznim centrima.
 
Da bi svima nama bilo bolje neophodno je da se u odlučivanju u uključi Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije na nivou Republike, Savez bubrežnih invalida Vojvodine na nivou pokrajine i pojedinačna udruženje na lokalnom nivou.
 
S poštovanjem,
 
Prim. dr Ljubinko Todorović
 
predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s