Obeležavanje „Evropskog dana donacije organa“


Pozivamo Vas da nam se pridružite!

15017-produzi-zivot-bubreg

U petak 10.oktobra širom Evrope, pa i u Beogradu biće obeležen Evropski dan donacije organa, akcija koja prevashodno ima za cilj da se podigne svest građana o značaju zaveštanja organa, ali i zahvali porodicama koje su pristale da u momentu kliničke smrti srodnika poklone njihove organe.
Imajući u vidu značaj donorstva, udruženje “Sve za osmeh” i “DonorHeroj“ organizovaće sadnju drveta u parku Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj kao znak zahvalnosti onima koji su donirali organe za transplantaciju i time spasili živote dece na dijalizi.


Treba reći da se u Srbiji u ovom trenutku dijalizira više od 4.500 ljudi, koji bi se rado transplantirali ako bi bilo donatora. Jedan deo dijaliziranih su deca koja na dijalizi provedu i do 10 godina čekajući transplantaciju, a Dečja klinika u Tiršovoj je jedina ustanova koja zbrinjava ovu decu.
To je jedan od razloga što se u petak okupljamo ispred Dečije klinike u Tiršovoj 10, kako bi u 11,00 direktor klinike Prof.dr sci. med. Zoran Radojičić zajedno sa transplantiranom decom zasadio drvo koje će svaki dan podsećati sve na nesebičnost i plemenitost ljudi.
Na pločici u podnožju zasađenog drveta pisaće „DonorHeroj u znak zahvalnosti onima koji su doniranjem organa spasili živote našoj deci“.

Pozivamo Vas da nam se pridružite I zajedno sa transplantiranima, nefrolozima ove klinike I Upravom za biomedicinu prikažemo ko su za nas pravi heroji!

(Izvor: Jelena Antić)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s